Bun venit !

Blogul părintelui arhim. Dumitru Cobzaru din partea fiilor duhovniceşti!

vineri, 2 noiembrie 2012

In memoriam - IPS. Arhiepiscop Teofil Herineanu al Clujului...!


Iubiţi credincioşi,
Mâine se împlinesc 20 de ani de când a trecut la cele veşnice vrednicul de pomenire, Arhiepiscopul Teofil Herineanu, care-şi doarme somnul de veci sub altarul catedralei în cripta Întâistătătorilor acestei eparhii. Parastasul se va face duminică de către IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, imediat după Sf. Liturghie.
Aş vrea totuşi să vă aduc aminte celor care l-aţi cunoscut şi să vă spun celor care nu l-aţi cunoscut două dintre calităţile acestui mare arhiepiscop, care a condus destinele acestei eparhii vreme de mulţi ani. Cea dintâi: era foarte iubitor de Sf. Scripturi. Era nedespărţit de Biblie, de Sf. Scriptură. Citea foarte des şi se însoţea cu ea oriunde mergea şi mai ales se folosea de ea în cuvintele sale de învăţătură. Dacă veţi citi vreodată cuvântări de-ale sale, sau scrieri de-ale IPS sale, le veţi găsi presărate cu foarte multe texte din Sf. Scriptură, ceea ce demonstrează că era un foarte bun cunoscător al Sfintelor Scripturi. Şi-al doilea lucru, a doua calitate, a părintelui Arhiepiscop Teofil Herineanu a fost aceea a milosteniei. Era iubitor de săraci şi foarte milostiv, dar într-o formă specială. Aşa cum v-am spus acum 3 săptămâni, când v-am rugat să nu mai încurajaţi cerşetoria de la uşa catedralei. El nu era unul care să încurajeze cerşetoria. Era foarte milostiv. Şi în ce fel? Salarul lui lunar era împărţit în mandate poştale şi pleca lună de lună la oameni pe care-i ştia că duc lipsă şi că trebuie să fie ajutaţi. Şi aceasta s-a întâmplat lună de lună şi chiar după moartea lui, pentru că toate economiile lui au plecat în aceeaşi direcţie încât cei care primeau mandat poştal nu ştiau măcar că IPS Teofil a trecut la cele veşnice.
Deci aceste două calităţi, sigur au fost mult mai multe, am vrut să vi le pun înainte în această seară, la care să luăm aminte pentru că el a fost păstorul nostru sufletesc şi învăţătura lui trebuie să ne rămână o permanenţă nouă, celor care îl moştenim astăzi, şi anume – să citim şi să nu ne despărţim de Sf. Scriptură, mai ales de Sf. Evanghelie, adică de Scriptura Noului Testament. Şi de asemenea să ne gândim şi să-i ajutăm pe cei săraci, dar într-o formă în care într-adevăr să-i folosim şi nu să stimulăm meseria de cerşetor.
Dumnezeu să primească sfintele rugăciuni şi să vă binecuvânteze!