Bun venit !

Blogul părintelui arhim. Dumitru Cobzaru din partea fiilor duhovniceşti!

vineri, 23 august 2013

Odovania Praznicului Adormirii Maicii Domnului...!

Dreptmăritori creștini!
Astăzi s-a încheiat praznicul Adormirii Maicii Domnului! Așa precum ați văzut în calendarul creștin menționat faptul că este Odovania Praznicului Adormirii Maicii Domnului.
În aceste 8 zile, ați auzit cântându-se foarte des Troparul Adormirii Maicii Domnului: „Întru naștere, fecioria ai păzit, întru adormire, lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la viață, fiind Maica Vieții și cu rugăciunile tale izbăvești din moarte sufletele noastre.”; expresia teologiei despre Maica Domnului.
În ceea ce privește fecioria, v-am vorbit adesea, zicându-vă că trebuie să gândim această calitate dincolo de orice considerație trupească; și aceasta, dar mai ales, faptul că Maica Domnului a fost fecioară și cu mintea și cu inima. Este foarte important să fim feciorelnici cu mintea și cu inima, nu numai cu trupul; în general, ele se leagă….!
Astăzi vreau să mă opresc la faptul că, Troparul Adormirii Maicii Domnului, ne spune: „întru adormire, lumea nu a părăsit” și menționează și de ce n-a părăsit-o – pentru că „s-a mutat la Viață, fiind Maica Vieții”. Așadar, n-a părăsit această lume, pentru că s-a mutat „din moarte la viață și de pe pământ la cer”. Și pentru că este Maica Vieții, adică ea L-a născut, L-a purtat în pântecele ei, pe Fiul lui Dumnezeu, Care este Viața lumii. Dar, mai important pentru noi creștinii, este faptul, menționat la sfârșitul troparului – că „prin rugăciunile tale izbăvești din moarte sufletele noastre”. Aceasta ne interesează pe noi în mod direct; prin rugăciunile Maicii Domnului ne izbăvim din moarte sufletele noastre! În ceea ce-o privește pe Maica Domnului, și pe toți sfinții, ei și-au izbăvit sufletele din moarte. Ei nu sunt morți – ați auzit ce zice Troparul Adormirii Maicii Domnului – , ea nu este moartă, este vie și este mama Vieții și că are putere să dăruiască la rându-i viață. De aceea, noi creștinii ortodocși, ne rugăm cu intensitate Maicii Domnului și avem evlavie, având această conștiință că ea ne poate izbăvi din moarte sufletele noastre.
Deci, viața sfinților, nu cunoaște moartea; iar viața creștinului trebuie să se desăvârșească în așa măsură, încât, să nu cunoască moartea, ci să se mute „din moarte la viață și de pe pământ la cer”, așa cum a făcut-o Maica Domnului și așa cum au făcut-o toți sfinții. Așa să ne ajute Dumnezeu...! Amin!